L’ONG MANS MERCEDÀRIES PLORA LA MORT DE LA CARMEN ACÍN, MERCEDÀRIA MISSIONERA QUE VA DONAR LA SEVA VIDA PER ÀFRICA

Ahir, 7 de juliol, la Carmen Acín Bergés ens va deixar per causa del còvid.

La Carmen va néixer el 13 de novembre de 1933 a San Mateo de Gállego (Zaragoza). Tal com ella ens deia, als 13 anys ja volia ser missionera, perquè explicava que la seva mare li deia de petita que quan ella va néixer sabia que es dedicaria a ajudar als altres.

El 1964 va arribar a Àfrica per primera vegada, a Moçambic. Allà va dedicat tota la seva vida a ajudar la gent de Katembe, però sobre tot les nenes del Lar Tiberíades. La primera vegada que l’ONG Mans Mercedàries va ser a la Missió de Katembe ens vam trobar amb una Carmen Acín que ens estava explicant sobre un edifici mig destrossat que allò seria la casa de les nenes, que al costat es faria una “cancha” de bàsquet, que hi hauria un tros de terra perquè les nenes aprenguessin a cultivar la terra. La Il·lusio i l’empenta de la Carmen va fer possible tot això i molts altres projectes. L’ONG Mans Mercedàries, familiars i amics de la Carmen vam poder formar part d’aquest projecte.

Quan el Projecte del Lar Tiberíades va estar acabat, la Carmen. Com a “fundadora” de Moçambic va presentar el Projecte d’un Centre Infantil al barri de Katembe, perquè els nens i les nenes del barri tinguessin una educació i no estiguessin pel carrer. Aquí també l’ONG Mans Mercedàries, familiars i amics de la Carmen vam poder formar part d’aquest projecte i el Centre Infantil LUTGARDA va començar la seva escolarització a Katembe.

El 31 de maig de 2010 l’ambaixador d’Espanya a Moçambic li va atorgar la “Cruz Oficial de la Orden de Isabel la Católica” per la seva dedicació als nens i nenes de Katembe i sobretot a l’orfenat de nenes del Lar Tiberiades.

Va formar part de “Justicia y Paz” i com a dona progressista que era, sempre va vetllar pel dret de les dones i de les nenes.

Va ser consellera Provincial de Moçambic i Kenya durant anys i aquí va començar un altre gran Projecte, l’escola LUTGARDA d’Ongata Rongai, en un lloc on ella ens va dir que era molt necessària aquesta escola per la perillositat del barri i pel tràfic de nens que hi havia. L’ONG Mans Mercedàries va començar aquest Projecte el 2015 i el grup de voluntàries i voluntaris de l’ONG Mans Mercedàries vam poder compartir el Camp de Treball de la Carmen Acín que també va estar a Kenya. L’ONG també va compartir amb ella a Moçambic els Camps de Treball de 2001, 2005, 2009, 2011, 2013 i 2015.

El 2018 la Carmen Acín va tornar a Espanya per motius de salut, on va ser Delegada de Missions i va col·laborar en el Consell Diocesà Missioner. Però ella, des de Saragossa sempre vetllava per Àfrica, i sobretot per Moçambic i Kenya.

Ara, la Carmen s’ha mort i aquest any s’havia de complir la seva gran il·lusió, acabar l’Escola LUTGARDA d’Ongata Rongai. Per a nosaltres aquesta inauguració es encara més important perquè és el Projecte de l’ONG Mans Mercedàries i el Projecte i la il·lusió de la Carmen Acín. El dia de la inauguració no hi serà com a persona, però hi serà present i veurà realitzat el seu somni de fundar una escola a Kenya.

La Carmen Acin va ser un model per tots nosaltres, una dona valenta, progressista, donada als altres, sempre amb la ma oberta a ajudar els mes necessitats; ara ens ha deixat, però la recordarem i l’estimarem sempre. Resarem per ella i per totes les persones de la seva família.

El seu acordió pot ser a deixat de sonar, però sempre recordarem les seves cançons i la seva música.

“GRACIAS CARMEN POR SER MODELO DE VIDA”

No Comments

Post a Comment

Translate »