L’ONG MANS MERCEDÀRIES A RÀDIO MARTORELL

Avui dia 3 de juliol, un dia abans de marxar de Camp de Treball, l’ONG Mans Mercedàries hem estat entrevistats per l’Assumpta Mera a Ràdio Martorell per parlar del 30è Camp de Treball de l’ONG Mans Mercedàries a Moçambic.

Hem explicat que el Projecte 2023-24 de l’ONG Mans Mercedàries és a Moçambic, concretament  a Beira, lloc on es troba la Missió i la Casa Provincial de les Mercedàries Missioneres de Moçambic i Kenya.

Hem volgut remarcar la  importància d’aquest Projecte per a barri de Matacuane-Beira. El Projecte és l’ampliació de les aules d’estudi que les nostres Mercedàries Missioneres tenen a la Missió. Aquestes aules d’estudi serveixen perquè els nens i nenes, i  les noies i nois del barri puguin tenir un espai per treballar quan surten de l’Escola,  ja que les seves cases són molt petites, i la majoria no tenen ni llum ni aigua, i són espais  on és molt difícil treballar i estudiar. Aquestes aules també serveixen d’espai de trobada per la Pastoral els caps de setmana, i també són espais d’alfabetització d’adults. 

També hem explicat que tot i que el Projecte és a Beira, començarem el nostre 30è Camp de Treball per Katembe, concretament amb les nenes del «Lar Tiberíades», amb qui farem classes, activitats lúdico-educatives, excursions i sortides a la platja, com fem sempre que l’ONG Mans Mercedàries viatgem a Moçambic. També farem jocs i activitats lúdico-educatives amb les nenes i nens del «Centre Infantil Lutgarda» de Katembe. I repartirem tots els regals que portem als nostres Equipatges Solidaris.

També hem parlat de la segona part del nostre 30è Camp de Treball serà a Beira, on ajudarem a acabar les aules d’estudi, pintarem i decorarem els espais nous. Ens trobarem amb les noies i nois de Moçambic que tenen Beques d’Estudis Universitaris de l’ONG Mans Mercedàries, i els repartirem els Portàtils i Mòbils de segona mà, que moltes persones solidàries ens han donat; i que els hi serviran per a la Universitat.  I finalment esperem poder acabar tota la nostra feina i poder fer la inauguració de l’Escola «Irma Maria Abella» a Beira, i poder posar la Placa de Ceràmica feta per l’Encarna Montroig de Martorell.

Hem acabat parlant de la tercera part del nostre 30è Camp de Treball serà a N’Kondedzi, a la leproseria, lloc i origen de l’ONG Mans Mercedàries. Allà farem activitats lúdico-educatives amb tota la canalla de la «aldeia» i pintarem totes les parets de la Missió malmeses per les pluges, com ja és tradició cada vegada que l’ONG Mans Mercedàries anem a N’Kondedzi.

L’Assumpta Mera ens ha preguntat qui formàvem el 30è Camp de Treball: Les voluntàries i voluntaris que formarem el 30è Camp de Treball MOÇAMBIC’24 som:

Pau Bertrán i Mireia Gimeno (socis de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes del Col.legi la Mercè de Martorell); Pol Chacón (soci i padrí de l’ONG Mans Mercedàries i Exalumne del Col.legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat); Abril Jorba, Elisabet Durán, Imma Jovéi Sara Acón (sòcies de l’ONG Mans Mercedàries) i  Ton Toset i Montse Torras (socis, padrins i membres de la Junta de l’ONG Mans Mercedàries i exalumnes  i professors del Col.legi la Mercè de Martorell). Som Voluntàries i Voluntaris portem els Equipatges Solidaris plens de  tot el material que moltíssimes persones ens heu donat de manera solidària, Portarem a les nostres bosses: roba, sabates, material esportiu, xandalls, material escolar, motxilles, ordinadors portàtils, mòbils, ulleres, caramels, medicaments i  moltíssims peluixos.

També hem explicat les dificultats que tenim per viatjar amb tant d’equipatge. Demà agafarem l’avió cap a Moçambic, allà ja ens esperen, i és ara en aquests moments, quan cada any , voldríem poder tancar els ulls i a l’obrir-los poder aparèixer a Katembe, al «Lar Tiberíades», el nostre primer destí. Ens agradaria  ser ja allà, quan s’obre «el portón» de l’Orfenat i les nenes del Lar ens reben amb balls, cançons i sons de «batuquis», ens regalen poms de flors i ens omplen d’abraçades i petons. El moment màgic d’arribar a Àfrica, quan notes que aquell trosset de cor que sempre el tens a Àfrica, batega molt fort  perquè tornes al Lar, tornes a casa.

Però fins que no arribarà aquest moment tan màgic, cal passar per l’Aduana de Maputo, i això és molt i molt complicat. En aquest moments que tot està enllestit, que tot està tancat , la nostra preocupació, com cada any, és que arribin els Equipatges Solidaris al seu destí. Malgrat cada any l’Ajuntament de Martorell ens redacta els documents necessaris que acrediten a la frontera que l’ONG Mans Mercedàries és una ONG del Poble de Martorell, que viatge a les Missions de les nostres Mercedàries per realitzar el Projecte del Centre Educatiu «Irma Maria Abella» i que porta en els Equipatges Solidaris molts regals fets en donació per moltíssimes persones generoses….a l’Aduana sempre se’ns ho volen quedar tot, ens volen fer pagar, ens ho volen retenir…  i sempre hem d’acabar demanant i suplicant que ens ho han de deixar passar perquè són regals que els esperen moltes persones de Moçambic.

Els peluixos, motxilles i gorres,  que nenes i nens del Col·legi la Mercè de Martorell ens han donat, han d’arribar a les mans  de les nenes de l’Orfenat i de la canalla del Centre Infantil Lutgarda, així com els xandalls que ens van donar l’Escola Mercè Rodoreda de Martorell., i la roba de la Fundació ESI i les sabates de MerKalzados Zaragoza. Els nens/es amb desnutrició severa de N’Kondedzi han de rebre la roba que ens va donar la Núria, roba de la seva neta, i la roba de la filla de la Cira i la roba de l’Estrella, i les mantes fetes per les cosidores solidàries. L’Escola de Beira ha de rebre tot el material escolar donat pel Col·legi Lola Anglada de Martorell i la família Cooper Domínguez. Els leprosos de N’Kondedzi han de poder portar les samarretes que ens van donar des de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Martorell. A les noies i nois amb Beques Universitàries de l’ONG Mans Mercedàries els han d’arribar els portàtils i mòbils de segona mà per poder-los utilitzar  a la Universitat. Les nenes de Katembe han de poder rebre totes les equipacions del Club de Bàsquet Martorell i les pilotes de Sayas…els caramels de la Mercè pera tota la canalla, els braçalets i peces de colors de la família Gasulla, de l’Anna i de  l’Esther. I els medicaments que hem rebut han d’arribar a la maternitat de N’Kondedzi. I també la roba que la Teresa, la Neus i l’Antonieta ens van donar per a les nostres monges.

Quan arriba aquest temps de marxa, la nostra gran   preocupació és aquesta, que els Equipatges Solidaris arribin amb nosaltres al seu destí. I que arribin també les ceràmiques que cada any l’Encarna Montroig ens fa per poder inaugurar el  Projecte, aquest any «el Centre Escolar Irma Maria Abella».

Des de l’ONG Mans Mercedàries volem donar les gràcies a l’Assumpta Mera, al Jordi i a tot l’Equip de Ràdio Martorell per donar-nos VEU SOLIDÀRIA i per fer-nos difusió dels nostres Projectes

MOLTES GRÀCIES RÀDIO MARTORELL  PER SER-HI SEMPRE

ENTRE TOTS FEM UN MÓN MILLOR

No Comments

Post a Comment

Translate »