DOS ALUMNES DE L’INSTITUT PEDRALBES ENTREVISTEN L’ONG MANS MERCEDÀRIES
L’ONG Mans Mercedàries dóna les gràcies a l’Ona Vilanova Vilalta i al Martin Carlos Huisman Espada alumnes de l’Institut Pedralbes de Barcelona, per la seva solidaritat i empatia cap el més necessitats.
Avui dissabte dia 7 de setembre, dos alumnes de l’Institut Pedralbes de Barcelona, l’Ona Vilanova Vilalta i al Martin Carlos Huisman Espada, han entrevistat membres de l’ONG Mans Mercedàries per al seu TR de Segon de Batxillerat. El seu Treball de Recerca és sobre les migracions, la pobresa al tercer món i les necessitats de subsistència a l’Àfrica, i també l’impacte que la cultura pot arribar a tenir a l’Àfrica. Quan es van plantejar el seu Treball de Recerca van decidir que en el seu Projecte de Curs podrien entrevistar l’ONG Mans Mercedàries per conèixer els seus projectes i objectius. Es van plantejar de donar a conèixer els orígens de Kudielela, l’Orfenat d’Angola, i també de l’Escola Kudielela de Montserrat Vilanova Puertas.
L’Ona Vilanova Vilalta, és la neboda de la Montserrat Vilanova Puertas, i ella té la intenció de fer un homenatge a la seva tieta en aquest treball, per això ens ha volgut entrevistar, per tenir informació sobre l’Escola Kudielela de Montserrat Vilanova Puertas d’Angola, que porta el nom en record de la seva tieta.
A l’entrevista hem pogut explicar que el «Lar KUDIELELA» va sorgir gràcies a l’ajuda rebuda d’una ONG italiana, que va fer una gran donació després que uns periodistes italians de la RAI, coneguessin quina era la realitat de Malanje durant la guerra. La informació es va donar a conèixer a través de la televisió italiana, i ràpidament es van recollir fons que van permetre construir l’orfenat de KUDIELELA.
Era l’any 1999, moment en què la guerra era molt dura, havia fam i mort, i a la Missió de les Religioses Mercedàries Missioneres arribaven diàriament unes 2000 persones que necessitaven menjar. Era un temps en què a la missió no paraven de preparar menjar, quan n’hi havia, perquè la gent no morís de fam. La Josefina Cortadella i l’ Ana M. Cenizo, Religioses Mercedàries Missioneres, van veure que moltes d’aquestes persones eren infants desplaçats de les seves famílies a causa de la guerra, i molts d’ells eren orfes i van decidir llavors crear un orfenat per acollir tots aquests nens, i amb l’ajuda rebuda de l’ONG italiana va néixer KUDIELELA (en Kimbundo, la llengua de la zona, vol dir ESPERANÇA) per acollir nens orfes per alimentar, escolaritzar i per cooperar amb Creu Roja Internacional buscant les seves famílies. KUDIELELA es va iniciar amb uns 300 nens, que gràcies a Creu Roja Internacional van anar trobant les seves famílies. L’abril de 2002 acaba la guerra i la xifra va quedar reduïda a 27 nens. És llavors quan la Josefina Cortadella, juntament amb l’ONG MANS Mercedàries inicia la Campanya d’apadrinaments de KUDIELELA, amb l’esperança de trobar família i padrins per a aquests nens i poder mantenir aquest Orfenat.
L’estiu de 2003, la nostra ONG va realitzar un camp de treball amb els nens de KUDIELELA i els va presentar a cada un d’ells els que eren els seus padrins i padrines. Cadascuna d’aquestes persones començava a col·laborar econòmicament en la manutenció i escolarització dels nens, i el que era més important, afectivament passaven a ser la seva família. Cadascun dels nens va rebre la fotografia dels seus padrins, cartes i regals. Els KUDIELELA saben, des de llavors, que tenen famílies que vetllen per ells.
Des de llavors, l’ONG ha fet possible el manteniment de l’orfenat i els nens gràcies a les aportacions mensuals dels padrins. Amb aquestes aportacions i l’ajut de l’Ajuntament de Martorell, també es va poder construir una Escola a l’orfenat per als nens de Kudielela i també per als del barri de Vila Matilde.
La Josefina Cortadella va fer la proposta a l’ONG Mans Mercedàries de construir una Escola per als Kudielela i la canalla del barri de Vila Matilde que havien de caminar molt per anar al Col·legi. La proposta de Projecte era començar per la construcció de quatre aules en un magatzem destruït per la guerra. Es necessitaven molts diners, i es va posar en contacte amb nosaltres la família Vilanova Puertas per mitja de la Mireia Vilalta, exalumna del Col·legi la Mercè de Martorell, casada amb un dels fills de la família Vilanova Puertas.
La família Vilanova Puertas van fer una gran aportació econòmica per a l’Escola amb els diners que van rebre del govern per l’assassinat de la seva filla Montserrat
L’any 2007 quan l’ONG va tornar a fer un Camp de Treball es va inaugurar l’Escola, que va rebre el nom de Kudiela de Montserrat Vilanova Puertas, la filla de la família Vilanova Puertas a qui es va voler dedicar el nom de l’Escola per recordar-la sempre i va començar a funcionar, En aquest Camp de Treball va viatjar amb l’ONG Mans Mercedàries la Rosa Puertas, mare de la Montserrat Vilanova Puertas, sòcia i padrina de l’ONG Mans Mercedàries; que va assistir molt emocionada a la inauguració de l’Escola que portava el nom de la seva filla Montserrat.
Un any més tard, gràcies a l’ajuda de Mans Unides, es va ampliar l’Escola amb un edifici nou. Amb l’ajut de l’ONG Mans Mercedàries i Mans Unides, aquesta Escola, que inicialment va ser de quatre aules, amb els anys ha anat creixent i a l’actualitat acull a 1.750 alumnes escolaritzats en Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat.
Des de l’any 2002, quan va començar la campanya d’apadrinament, hi ha hagut nens que han deixat l’orfenat perquè gràcies a la Creu Roja Internacional s’ha trobat a la seva família o perquè s’han fet adults i han pogut emancipar-se per si mateixos. Les vacants que s’han anat creant amb aquestes baixes s’han anat omplint i Kudielela sempre ha estat habitat per un nombre al voltant de 30 nens, actualment són 28. Des de llavors el contacte amb l’ONG Mans Mercedàries i els padrins/es ha estat constant. I la família Kudielela ha anat creixent amb padrins i padrines que són realment la família.
A l’entrevista també hem parlat dels 25 Anys de la Fundació de l’ONG Mans Mercedàries i dels Projectes realitzats durant tots aquests anys.
S’ha fet una connexió de video-conferència amb Angola. Han entrevistat a la Josefina Cortadella, Mercedària Missionera, Directora de l’Orfenat Kudielela i Filla Predilecta de Martorell. També s’ha entrevistat la Lolita Vera, Mercedària Missionera, Directora de l’Escola Kudielela de Montserrat Vilanova Puertas. I finalment també s’han entrevistat al Cándido un dels Kudielela com a representació dels nens de l’Orfenat. Els hi ha preguntat sobre l’Educació a Angola, els ajuts que poden rebre del Govern, quin és el futur que creu el Cándido que poden tenir els joves estudiants d’Angola. També han parlat de la fundació de l’Orfenat, del temps de la guerra i de les grans necessitats que té l’Àfrica.
Des de l’ONG Mans Mercedàries volem felicitar l’Ona i el Martin per aquesta iniciativa de Treball de Recerca tan solidari i també volem aprofitar per donar-los les gràcies perquè aquest projecte servirà també per fer difusió de l’ONG Mans Mercedàries.
Uns dies després, l’Ona i el Martin han pogut entrevistar al Joao (antic noi Kudielela) i a l’Archly (jove que gaudeix del programa de Beques de l’ONG).
MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA SOLIDARITAT
ENTRE TOTS FEM UN MÓN MILLOR
No Comments